#ettrikaresverige

”En kvart med andra människor som kan svenska är bättre än att studera i skolan tre timmar.”

”En kvart med andra människor som kan svenska är bättre än att studera i skolan tre timmar. Så man måste bli bra på att dra nytta av människor. Jag frågar människor varje dag när jag inte hittar till en plats eller så och människor är snälla här. De försöker hjälpa.

När jag gick på SFI (Svenska för invandrare) på Tumbaskolan kom Ebba dit och berättade om sitt projekt, Invitationsdepartementet. Hennes idé var att SFI elever skulle få äta middag hemma hos en svensk familj. Jag gillade det här och anmälde mig och min man och så blev vi inbjudna på middag hemma hos Ebbas föräldrar. Det blev en jättetrevlig kväll och sedan bjöd vi hem dem till oss. Jag fortsatte att ta kontakt med Ebba och en dag frågade hon mig om jag ville träffa en fransk journalist från Le Monde, som skulle skriva om Invitationsdepartementet. På Nationaldagen fick jag tillsammans med Ebba vara med på en intervju i svensk TV. Efter det här sa jag till Ebba att jag ville göra praktik på Invitationsdepartementet. Efter tre månader fick jag jobb där så nu hjälper jag till med att ordna middagar mellan invandrare och svenskar och ansvarar för verksamhetens resultatmätning.

Jag känner mig så glad när invandrare ringer och säger att det var jättespännande med middag och att de ska fortsätta att umgås med svenskarna. Dessa middagar är en enkel sak som verkligen hjälper människor. Jag har från start känt mig välkommen i Sverige, men det är ändå jättesvårt att komma till ett nytt land. Att börja om. Det är svårt med lägenhet, det är svårt med jobb, det är svårt med utbildning. Min man har inte hittat jobb än och trivs mindre bra på grund av det. Han är civilingenjör, men 58 år så det är svårt för teknikföretag att anställa honom för man går i pension vid 65. Min son studerade till läkare i Syrien, men i Sverige måste han börja från noll. Eller under noll. Han måste börja med att studera kemi, matematik och fysik och få högsta betyg. Det är svårt även för svenskar som kan språket bra. Han började i stället på KTH och läste datateknik, men trivdes inte alls med det. Han vill verkligen bli läkare. Mina drömmar för framtiden är att min son kommer in på läkarlinjen, att fred kommer till Syrien och att Invitationsdepartementet blir universellt för det är så bra.”

Lina är superambassadör och ansvarar för över 100 middagar i månaden i Stockholm. Hon jobbar på Invitationsdepartementet, en middagsförmedling där människor som kommer till Sverige och studerar svenska blir hembjudna på middag till svenskar eller tvärtom, att svenskar blir hembjudna till invandrare. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.