#ettrikaresverige

”Jag hade en väldigt strulig uppväxt och hade …

”Jag hade en väldigt strulig uppväxt och hade tur att det inte gick åt helvete. Jag lyckades använda all den kraft som jag fick då, från det som hände mig privat, på ett positivt vis istället för att bli värsting. Det har gjort att jag har ett väldigt stort hjärta för den typ av verksamheter som Inkludera arbetar med. Sen tror jag också mycket på det sätt som Inkludera arbetar, att man stärker organisationer och gör dem hållbara: organisatoriskt, juridiskt och finansiellt. Det är vägen till att åstadkomma någonting, både som individ och organisation. Jag tror inte på bidrag, det är bara förgiftade gåvor. Man får dem och sen när de tar slut vet man inte hur man ska ta sig vidare.

För ett hållbart samhälle måste vi våga säga som det är. Integrationsfrågan exempelvis har präglats av ängslighet och feghet. Det har resulterat i att vi har öppnat våra hjärtan och vår famn och tagit emot väldigt mycket människor, men vi har inte skapat system så att de kan växa och bli de individer de har möjlighet att bli. Utan de har hamnat i bidragsträsk och inaktivitet. Vi måste bygga upp en integrationspolitik där folk verkligen kan växa. Det är precis som med en växt, på samma sätt som den behöver gödning och vatten, behöver en människa stöd till att växa av egen kraft så att de själva kan minska utanförskapet.

Ett exempel på det arbetssättet är Process Kedjan som gör ett magiskt bra jobb. De går över stuprören som ofta finns inom offentlig sektor och möter unga kriminella på ett sätt så att de kan identifiera sig med sin kontaktperson. De får stöd till att börja utveckla sig själva, istället för att falla tillbaka i en negativ identitet. Alla människor har en kraft och alla människor måste få möjlighet att ta kontroll över sitt eget liv.”

***
Lennart är medlem i Inkludera Invests referensgrupp och har erfarenhet som stadsdirektör och från flera styrelseuppdrag. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.