#ettrikaresverige

”Man brukar säga att i Sverige kan alla bli det de vill.”

”Man brukar säga att i Sverige kan alla bli det de vill. Men om jag inte har råd med månadskort – hur ska jag då kunna ta mig till plugget och bli jurist? Även i Sverige föds vi med olika odds. Våra föräldrar kom hit för att förbättra situationen för sina familjer och hade inga planer på att stanna. De tog sig inte tid att lära sig språket ordentligt och hade därför svårt att hjälpa oss med läxorna eller att fullt ut förstå hur samhället fungerade. Med de förutsättningarna börjar många på minus. Vissa av mina vänner valde en mer destruktiv väg. De hade ingen framtidstro och började med dumheter. Jag kunde också ha hakat på, men såg en annan väg – och valde den. En anledning var att jag blev inkluderad i olika positiva sammanhang och träffade bra förebilder. Jag engagerade mig lokalt och grundade Alby ungdomsråd. Det fanns flera positiva personer som trodde på mig och såg mina kvalitéer. En annan anledning är min mamma. Jag har en stor respekt för henne och ville inte göra henne besviken. Att göra samhället eller lärarna i skolan besvikna kvittade, men mamma – hon skulle vara stolt över mig.

Nu jobbar jag med Changers Hub tillsammans med fantastiska kollegor som har samma driv och vision. Det är världens bästa plats. Vi är fyra grundare, som alla har växt upp i Botkyrka. Vi vet själva hur förutsättningarna för unga ser ut här. Vi vet vilka hinder vi stötte på och vilka steg vi var tvungna att ta för att komma vidare. Nu vill vi hjälpa unga vuxna att uppnå sin fulla potential.

De som har gått våra kurser säger att här blir de bekräftade för sina idéer och tankar. På Changers Hub kan de berätta om sina drömmar utan att bli ifrågasatta. Vi vill mobilisera en stor grupp ungdomar som blir positiva förebilder. Vi vill ändra synen på vem som är stjärnan på orten. Min dröm är att förändra på riktigt; att jämna ut oddsen.”

Amanias Abraha är medgrundare av Changers Hub, som demokratiserar framgång genom att tillhandahålla kunskap, inspiration och nätverk till unga vuxna i Stockholms ytterstad. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.