#ettrikaresverige

”Maria: Vi träffades första gången i september 2015″

”Maria: Vi träffades första gången i september 2015. Det var nervöst. Vi var många som satt runt bordet och jag visste inte vem av dem som var Vivi. Sen blev vi presenterade för varandra och började prata, och när Vivi sa att hon hade en svensk man så tänkte jag; ”men varför behöver hon mig?”.

Vivi: Åh. Men jo, jag behöver dig!

Maria: Ja, nu vet jag det såklart. Men min första tanke var ”varför behöver hon en svensk kompis när hon har en svensk man?”. Det tog mig ett tag att förstå att man behöver fler kontakter för att komma in i det svenska samhället. Och så har jag tänkt att om det var jag som flyttade till ett främmande land och min man kom från det landet, så hade jag velat ha egna vänner.

Vivi: Men jag förstår inte varför du behöver mig? Jag säger till min man; ”Maria pratar svenska, hon känner svenskar, hon bor här, hon har mycket kompisar och hon jobbar här. Varför vill hon träffa mig?”. Då säger min man att det är för att Maria tycker om mig.

Maria: Ja, det är så sant. Men jag tänker på det här med Kompis Sverige, jag tycker hela konceptet är så bra just för att man lär känna någon man aldrig skulle ha träffat annars. Och att man lägger ner tid på den relationen. Det är nog faktiskt inte så många andra man gör det med. Kollegor träffar man för att man arbetar med dem. Andra kompisar kanske mer av gammal vana. Men vi, jag och Vivi, vi har bestämt att vi vill träffas. För att vi tycker om varandra.”

***

Maria och Vivi har blivit vänner via Kompis Sverige, som matchar ihop och skapar möten mellan etablerade och nya svenskar. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.