#ettrikaresverige

”Om jag hade haft en nykter pappa, då hade jag varit en helt annan person idag”

”Om jag hade haft en nykter pappa, då hade jag varit en helt annan person idag. Och jag tror livet skulle vara annorlunda för många om vår organisation Maskrosbarn inte fanns. Vi jobbar mycket med att bryta det sociala arvet. Så man inte fortsätter leva som ens föräldrar gjorde. Tänk om det inte fanns någon som hjälpte barn att göra det. Då kan jag verkligen tänka mig att det skulle gå illa för många.

Jag hittade till Maskrosbarn som trettonåring. Det var en bra plats att vara på, för att komma hemifrån. Det betydde mycket att alla hade en liknande bakgrund. Man lär sig acceptera det som är. Och man lär sig att vara barn. Att min förälder inte är mitt ansvar.

Jag blev tillfrågad att bli ungdomsledare för Maskrosbarn sommaren 2013 men tackade nej. Jag kände mig nog inte vuxen nog. Det är ju viss skillnad att gå från att bli omhändertagen till att ta hand om någon annan. Men året efter blev jag ungdomsledare, och så året efter det fick jag frågan om jag ville jobba heltid. Jag minns när jag fick erbjudandet att börja arbeta i Stockholm. Då ringde jag mamma och hon sa: ‘Du, du skulle bara våga säga nej!’.

Under sommarlägren gör vi så himla mycket. Man känner sig verkligen som en stor familj. Vi firar jul och nyår. Och det är för att så många ungdomar aldrig haft en riktig jul eller ett riktigt nyår, ofta på grund av alkohol. Så vi skapar egna traditioner. Vi ger dem fina minnen

På torsdagsmyset, som jag är med och ansvarar för, är tanken att vi bara ska ha kul. Barnen kommer dit, vi äter och gör någon aktivitet. Vi pratar mycket med dem, så man hör att de inte mår så bra. Men vi ger dem en paus från vardagen. Från allt där hemma. De får komma iväg och bara få må bra ett tag. Det är många killar som kommer på torsdagskvällarna – man märker att de är väldigt påverkade av olika normer. Jag vill gärna bryta det, så jag bjuder mycket på mig själv.

Jag är inte orolig för världen för jag är så omgiven av bra människor. Den här arbetsplatsen gör att världen ser lite mer lovande ut för mig.”

***

Claes är organisations- och samarbetsassistent på Maskrosbarn. Han är en av de unga ledare som fått jobb genom Inkludera Flera. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.