Gatans Lag

Gatans Lag

GATANS LAG - BEKÄMPAR HEMLÖSHET OCH MISSBRUK GENOM FOTBOLL

Inkludera Invest samarbetade med Gatans Lag 2011 – 2014.

ETT DRABBANDE SAMHÄLLSPROBLEM

Hemlöshet och missbruk är bland våra mest drabbande samhällsproblem. Förutom lidandet för varje individ kostar det samhället mycket pengar. Gatans Lag vill besegra detta sociala utanförskap genom att erbjuda fotbollsgemenskap. Samhällsvinsten när en person tar sig ur hemlöshet och/eller missbruk är en miljon kronor per år.

MOTIVATION OCH KRAFT SOM FÖRÄNDRAR

Gatans Lag är en fotbollsförening. Spelarna i laget är människor som lever eller har levt i hemlöshet, missbruk eller kriminalitet. Visionen är att skapa motivation och kraft hos spelarna att själva förändra sin livssituation. Gatans Lag ser motivation som viljan att förändra och kraft som orken att genomföra förändringen.

FOTBOLL SOM VERKTYG

Gatans Lag bedriver fotbollsträningar, cuper, läger och friskvårdsutbildning. Tränarna är spelare från Gatans Lag som genom fotbollen lyckats ta sig ur missbruk och hemlöshet. Varje år representerar Gatans Lag Sverige i Fotbolls-VM för hemlösa. Genom att aktivt delta i Gatans Lag får spelarna ett ökat ansvarstagande, rutiner och kontinuitet i tillvaron, bättre fysisk hälsa och ett utökat socialt nätverk. Spelarna blir en del av ett sammanhang, en del av ett lag. Det gör att de orkar ta tag i de bitar som är nödvändiga för att återgå till samhället. Spelarna försöker sedan i sin tur hjälpa fler personer, som behöver stöd för att ta sig ur sina problem, genom att värva dem till Gatans Lag. Träningar bedrivs i Göteborg, Stockholm, Västerås, Helsingborg och Lund.

Läs entreprenören Elisabeths egen berättelse om varför hon startade Gatans Lag

När jag flyttade till Stockholm såg jag människor ute på gatan i en omfattning jag inte tidigare sett. Jag sökte mig till Situation Stockholm som volontär för att försöka hjälpa till. Jag såg att många personer som hamnade utanför systemet, inte bemöttes som individer utan fastnade i ett långvarigt utanförskap och det ville jag försöka förändra.

Min volontärtjänst övergick till heltidsarbete på Situation Stockholm och sedan på Faktum i Göteborg. 2004 kom jag i kontakt med Fotbolls-VM för hemlösa, som arrangerades i Göteborg. Jag såg vad fotbollen verkligen betydde för de här människorna och jag ville att de skulle få spela mer än bara vid en turnering per år. Jag startade, efter ett antal VM-turneringar, därför Gatans Lag med träningar i organiserad form varje vecka, året runt. Gatans Lag erbjuder en frivillig gemenskap och ett lustfyllt sammanhang. Allt bygger på den positiva känslan, att fotbollslaget är något spelarna vill anstränga sig för.

Resultatet är tydligt – undersökningar visar att 90 procent av spelarna funnit ny motivation i livet. Motivation som gjort att de tagit tag i sin boendesituation, drog/alkoholmissbruk, återupptagit och utvecklat nya sociala relationer. Man orkar kämpa och hålla sig nykter, för den gemenskap som fotbollen ger är starkare och värd att kämpa för.

Målet är att expandera verksamheten och sprida Gatans Lags metod så att vi når många fler. Om några år vill jag se en nationell fotbollsliga med tio städer och minst 1000 aktiva spelare.

Det skulle innebära enormt mycket för många individer och ge en betydande vinst för samhället. En boll kan göra stor skillnad!