#ettrikaresverige

”Tänk dig att bli bemött av fördomar som säger att du ska vara alkoholist.”

”Tänk dig att bli bemött av fördomar som säger att du ska vara alkoholist. Att folk inte tror att du kan vara välutbildad eller ha vilket jobb som helst. Du ska vara av arbetarklass. Tänk dig att du kliver in på en fest eller en arbetsplats och känner att du inte är välkommen. Tänk då de människor som känner den där känslan, utanförskapet, under hela sina liv. Det blir till en farlig känsla som väcker ilska och sorg.

Min mamma kom från Finland och det här var hennes verklighet. I åttiotalets Sverige fanns det mycket fördomar om finländare. Jag slapp möta de fördomarna, men de finns kvar. De har bara hoppat över till andra grupper i samhället.

I mitt jobb matchar jag ihop nya och etablerade svenskar till kompispar. Innan jag kom till Kompis Sverige jobbade jag med ett liknande projekt där jag fick en egen vän. Fardowsa, en tjej från Somalia. I början av vår vänskap frågade jag henne om hon vilja följa med mig på en demonstration på Sergels torg. När vi stod där på torget sa Fardowsa till mig att hon inte kunde förstå att det stod så många svenskar och demonstrerade mot rasism. Hon ville genast åka tillbaka hem till Tensta och berätta det för sina vänner och bekanta. Demonstrationen var inget de kände till. Till skillnad från hela min umgängeskrets som visste precis när och var den skulle äga rum. För mig blev det här en ögonöppnare. Vi levde bara tjugo minuter ifrån varandra med tunnelbana, men ändå i två så olika världar.

Min vän visar mig en del av Sverige som jag annars kommer inte kommer åt. Genom att jag får besöka hennes stadsdel, möta hennes vänner och se hennes liv öppnar hon upp Sverige för mig. Det är genom de där mötena mellan individer jag tror vi kan minska fördomarna och utanförskapet i det svenska samhället. ”

***

Elina är projektledare på Kompis Sverige som matchar ihop och skapar möten mellan etablerade och nya svenskar. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.