#ettrikaresverige

”Vem vinner på att slösa bort unga människors liv?”

”Vem vinner på att slösa bort unga människors liv? Jag vill i alla fall inte bidra till ett samhälle som tycker det är ok att fostra unga till ett B-lag. För så ser det ut idag, första klassens barn och andra klassens barn. Gymnasiebehörigheten i flera skolor i miljonprogrammets förorter ligger långt under genomsnittet som är 88 %. I flera stadsdelar är hälften av ungdomarna i åldrarna 16-29 år arbetslösa.

Jag vill se till att unga från miljonprogramsområdena har verktyg för att kunna ta tillvara på de möjligheter som finns i Sverige. Så att de kan förverkliga sina drömmar oavsett om de vill bli astronauter, läkare, väktare, ingenjörer eller spelutvecklare. Och jag vet att det är viktigt att de är omgivna av människor som tror på dem.

Frågorna som vi tacklar är komplexa. För mig är det viktigt att vända ungas hopplöshet till framtidstro och stärka deras självkänsla. Idag är det svårt för många unga att se att skolan ger avkastning i form av möjligheten till ett arbete. Ofta har de många omkring sig som inte har ett jobb att gå till. Min dröm är att de här ungdomarna ska se sin kraft och potential, och att Sverige också ska göra det. Så att deras bostadsadresser kan ses som en styrka istället för som något som är till deras nackdel.

Tänk om vi kunde skapa en känsla av att vi är alla en del i ‘Team Sverige’. Då tror jag att man börjar öppna dörrar för varandra, i stället för tvärtom. Därför jobbar jag för att stärka unga människor, men också för att ändra hur potentiella arbetsgivare, kurskamrater och media ser på dem. Så att ungdomarna kommer fram, ser möjligheter att skapa sin framtid och blir en del av samhället.”

Madeleine är grundare och verksamhetschef för A Million Minds. En organisation som arbetar för att nyansera bilden av miljonprogrammets förorter samt för att frigöra dess potential. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra. Inkludera inledde samarbete med A Million Minds i december 2015.