#ettrikaresverige

”Vi sitter i ett kök och jag berättar. Om drogerna, om hur det var hemma.”

”Vi sitter i ett kök och jag berättar. Om drogerna, om hur det var hemma. Jag ser i hans ögon att han känner igen sig, och det brister nästan för honom. Men samtidigt tänds något i hans ögon – för han förstår att jag förstår.

Jag blev den här killens kontaktperson på Process Kedjan. Jag fanns där när han blev inlåst för avgiftning, när han hade vaknat upp ur koma efter en överdos och när han blivit arresterad och hamnade i polisförhör.

Det finns olika orsaker till missbruk och kriminalitet. Jag är själv född i Saltsjöbaden, en jättefin förort till Stockholm, och växte upp i ett radhus med mamma, pappa och två yngre bröder. Det materiella fanns, men jag fick inte den trygghet jag behövde. Min pappa drack mycket under min tonårsperiod och min mamma var medberoende. Som person har jag alltid varit rastlös och orolig inombords. Skolan funkade inte, jag hade svårt att läsa och skriva och fick ingen bekräftelse. Alla vill bli sedda, och blir man inte det hittar man sätt att få uppmärksamhet. Jag hittade min bekräftelse i att vara den struliga killen. Det började med adrenalin, och sen kom drogerna. När det var som värst var mina huvuddroger bensodiazepiner, heroin och subutex. De blev lösningen på mina problem. Drogerna gav mig ett lugn, och gjorde så att det äntligen blev tyst i huvudet.

På Process Kedjan får jag ta alla mina dåliga erfarenheter, sätta dem i perspektiv och använda dem till att skapa något positivt. Idag skulle jag säga att meningen med mitt liv är att vara till största möjliga nytta för andra människor.

Och killen vid köksbordet – han är också drogfri idag. Det handlar om att så ett frö, att visa att det finns ett annat liv.”

***

Emil Häggbom är 24 år gammal och jobbar som coach på Process Kedjan, en organisation som verkar för att ge unga kriminella framtidstro och kraft att bygga ett liv fritt från kriminalitet. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.