#ettrikaresverige

”Elias: Jag kom till Sverige för jag var tvungen att fly från kriget i Syrien.”

Elias: Jag kom till Sverige för jag var tvungen att fly från kriget i Syrien. Det var inte mitt val att flytta hit, jag hade inga alternativ. Men nu är jag här och jag vill vara en del av samhället. Jag vill inte stå utanför och titta på. Jag får trygghet här och därför vill jag ge tillbaka.

När jag hörde om en organisation som matchade ihop nya svenskar med etablerade ville jag få min egen svenska kompis. Jag ville lära mig hur svenskar tänker, om deras traditioner och kultur. Sen två år tillbaka är jag kompis med Mattis. Redan första gången jag träffade honom kände jag att vi klickade, och nu är Mattis en av mina bästa bästa vänner.

Mattis: Det är lika viktigt för mig att ha en vän från en annan kultur, fast på ett annat sätt. Det är genom möten med människor från andra kulturer jag växer. Det ger mig ett nytt perspektiv på min vardag och på världen runt omkring.

När jag fyllde trettio bjöd jag med Elias upp till Norrland, till min hemstad Härnösand. Det var så fint att få visa honom var jag kommer ifrån. Elias fick för första gången bada isvak, dansa bugg och åka pulka. Och så lagade han syriansk mat till alla gäster!

Elias: Jag älskar Härnösand. Där var alla jättesociala! Det var lite som i Syrien faktiskt. Om man saknade socker, salt eller något så gick man över till grannen och knackade på. Grannarna var ens vänner och de kom på middagarna. Det var klassiskt svenskt men påminde lite om den syrianska kulturen.

Mattis: Idag är vi vänner sen två år tillbaka. Och det här är bara början. Det är fantastiskt att ha fått en vän som idag är en av mina närmaste och att samtidigt få bidra till att folk känner sig välkomna hit till Sverige. För det är inte mitt hem, det är allas hem!

Elias: Det är jätteviktigt att ha en kompis från landet man bor i. Jag tror att jag inte skulle älska Sverige som nu, om det inte var för Mattis.

***
Elias och Mattis har blivit vänner via Kompis Sverige, som matchar ihop och skapar möten mellan etablerade och nya svenskar. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.