#ettrikaresverige

“En av flickorna som kommer till oss har blivit …

“En av flickorna som kommer till oss har blivit könsstympad och varit starkt kontrollerad sedan hon var barn. Hon har fått axla ett stort ansvar hemma och har en mycket begränsad fritid. Hon är alltid på plats under våra aktiviteter. Hos oss har hon en fristad. Här kan hon vara och uttrycka sig som hon vill. Hon är otroligt duktig på idrott. Om hon fick vara fri skulle hon kunna bli en stjärna.

Jag hade kontakt med en tjej under en lång tid som utsattes för psykiskt våld i hemmet. Till slut valde hon att lämna sin familj. Jag vet att hon inte hade gjort det utan stöd. Utan någon som uppmuntrade henne att orka lite till. Jag vet att det har gått bra för den här tjejen. Att hon mår bra idag. Det finns personer som kommer till oss i tusen bitar. Att få möjlighet att se samma personer få sitt eget sociala liv, börja plugga eller skaffa jobb. Det är det jag brinner för.

Utanförskap för mig är att inte få tillhöra. Att inte få bli en del av det samhälle som man lever i oberoende av vad anledningen till det är. Många av kvinnorna vi möter lever i dubbelt förtryck, de möter ett konstant svek från samhället och från sin omgivning.

Jag är stolt över att få arbeta med att förändra det. Det går bra för de personer vi träffar. De börjar ta hand om sig själva, tro på att de kan. Det är den vetskapen som gör att jag jobbar här. ”

***
My är idag verksamhetschef på Tjejers rätt i samhället. TRIS är en ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck, för allas rätt till ett liv i frihet. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.