#ettrikaresverige

”Häromdagen kom en av våra deltagare som bott …

”Häromdagen kom en av våra deltagare som bott här i sex år fram till mig och sa: ’Nu har jag sparat ihop så mycket pengar att jag kunnat köpa en lägenhet i Eskilstuna, så nu flyttar jag.’ Sådant berör mig mycket. Som chef är det också glädjande när det blir ett bra samarbete mellan våra deltagare och medarbetare. Kocken kanske är sjuk och då hoppar någon av våra deltagare in och hjälper till. Det finns ett kollektivt tänk, man hjälps åt och det skapas ett vi – beroendeställningen suddas ut och man blir medmänniskor.

Bostället här på Högbergsgatan är ett hus för hemlösa. Vi har ett stödboende, där man blir placerad av socialtjänsten och så har vi två akutboenden, ett för kvinnor och ett för män, för den som blir akut hemlös. På stödboendet bor man upp till 1,5 år medan akutboendet är en placering varje natt, om du försvinner och inte kommer tillbaka på kvällen då förlorar du din plats.

I mitt arbete är det viktigt att kunna ha både kort och långt perspektiv och arbeta både med långsiktiga förbättringsarbeten och akuta insatser. Och det är också något jag brinner för. Både det kortsiktiga i att bemöta här och nu: ’vad behöver just du?’ Till att lägga upp en planering för att någons liv ska bli bättre: att personen inte ska vara hemlös eller förbättra sin hälsa och sin egenmakt. Det är det jag tycker är roligt, jag drivs av att kunna göra skillnad.”

***
Frida är verksamhetschef på Bostället som tillhör Stockholms Stadsmission, en ideell förening som arbetar för att göra Stockholm till en mänskligare stad för alla. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.