#ettrikaresverige

”Jag är grafisk formgivare på organisationen Maskrosbarn.”

”Jag är grafisk formgivare på organisationen Maskrosbarn. Vi är en barnrättsorganisation som stödjer unga som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Alla som jobbar med stöd här har en bakgrund som maskrosbarn, så även jag. Maskrosbarn är en speciell arbetsplats. Vi är många som bär med oss en svår uppväxt och det gör att vi har förståelse för varandra. Och vi kan skratta åt det. Innan jag kom hit kunde jag liksom inte skämta om det. Inte ens med min man. För det kan man ju inte göra, tänkte jag. Här har jag lärt mig att det är nästan bättre att man gör det. Att se det från det hållet liksom.

Jag tänker ofta på att det inte fanns nåt som Maskrosbarn när jag växte upp och jag kan knappt beskriva med ord den förändring som jag ser att mina kollegor skapar hos ungdomar idag. Det som berör mig mest är hur modiga ungdomarna blir och att de kan gå vidare i livet utan att känna någon skam eller skuld.

Det har varit en fantastisk upplevelse för mig personligen att få se vilken skillnad det blir när ungdomarna får det stöd som inte fanns när jag var barn. Som våra läger där så mycket kärlek finns. Jag jobbar inte på lägren, men jag har varit med där några dagar. Jag var då lite rädd att ungdomarna inte skulle känna tillit till mig eftersom jag var i samma ålder som deras föräldrar medan alla andra ledare på Maskrosbarn är unga människor. Men så blev det inte. Ungdomarna ställde helt andra frågor till mig. Hur jag hade kunnat klara mig? Hur jag hade klarat av stora livsförändringar? Hur det var att bli förälder? Så det var jättehärligt att kunna bidra med det. Det var en väldigt stark upplevelse. Att träffa ungdomar med samma bakgrund som jag och se den enorma gemenskapen som uppstår på ett läger.

Ungdomar som har haft det svårt har lätt att hamna i fel spår om de inte får stöd. Förmodligen kan en del bli sjukskrivna eller hamna utanför samhället på olika sätt. Maskrosbarn jobbar därför både med att stärka ungdomar och att försöka öppna upp ögonen på många, beslutsfattare, politiker, socialtjänsten, journalister m fl. Även om jag bara jobbar med en liten del av det vi gör i vår verksamhet – bland annat att se till att vårt presentationsmaterial ser proffsigt ut – känner jag att det finns ett värde i det jag gör. Varje dag. För jag ser att vi skapar förändring.”

Netha är grafisk formgivare på organisationen Maskrosbarn som stödjer barn till föräldrar som har ett missbruk eller mår psykiskt dåligt. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.