#ettrikaresverige

”Jag har mått dåligt i perioder ända sedan jag var liten.”

”Jag har mått dåligt i perioder ända sedan jag var liten. Under många år var depressioner och ångest en stor del av mitt liv. Det var svårt och tufft att ta sig igenom det men idag mår jag bättre. Något jag tror har hjälpt mig är att jag alltid varit öppen med mitt mående. Trots normen som säger att man inte ska prata om psykisk ohälsa så har jag alltid svarat ärligt på frågan om hur jag mår. Om någon frågat varför jag inte har följt med ut en fredagkväll har jag varit ärlig och sagt att jag inte mår bra. Jag har berättat när jag gått till psykologen eller till BUP.

När någon frågat varför jag mått dåligt, eller vad som orsakat det, så förklarar jag att det är som att jag har extra känslor. Och ibland kokar de där känslorna över, så enkelt är det. Jag vill få bort tabun och få fler att prata om psykisk ohälsa. Jag tror att andra har lätt att prata med mig om sitt mående för att jag själv varit så öppen kring mitt. När jag jobbade på en dansstudio med ungdomar märkte jag snabbt att barnen drogs till mig. De pratade och delade med sig av sina tankar. Jag blev som en storasyster för många.

Min egen storasyster har alltid varit viktig för mig. Under hela min uppväxt satte hon mig i första rummet. När våra föräldrar skilde sig så var det mig hon tog hand om. Allt blev fokus på mig. Nu när jag mår bättre så har jag orken och viljan att ge det vidare till andra barn. På dansstudion startade jag en grupp för ungdomar som träffades varje fredag kväll och bara pratade. Om allt från varför jorden är rund till sexualitet och depressionsångest. Jag lyssnar och försöker dela med mig av de små knep som har hjälpt mig i olika situationer. Min dröm är alla barn en dag ska få känna sig trygga och må bra.”

***
Amanda är verksamhetschef i Södertälje för organisationen Idrott Utan Gränser som arbetar för att få barn att se möjligheter genom meningsfulla fritidsaktiviteter. Under ettrikaresverige# berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.