#ettrikaresverige

”Jag sålde kokain i Stockholm i många år

”Jag sålde kokain i Stockholm i många år. Jag livnärde mig på det, men för några år sen åkte jag dit. Jag fick fem års fängelse. Jag bestämde mig direkt i arresten att jag ville lämna den där världen. Jag pallade inte mer, nu fick det liksom vara nog. Jag hade själv utvecklat ett kokainberoende, jag hade varit med om rätt mycket tunga kriminella grejer, så jag fattade att jag behövde hjälp för att ta mig ur det här. Jag bad därför Kriminalvården om hjälp när jag satt i häktet, men jag fick ingen hjälp där. De sa att jag fick vänta tills jag skulle komma till anstalt. Det tog tio månader och under tiden satt jag inspärrad i en cell med restriktioner. Man sitter där helt själv, man vet inte vad som händer, man får inte prata med någon. Det är liksom bara förvaring.

När jag sen kom till gemenskapsavdelningen, efter rättegången och allt, träffade jag två killar från Process Kedjan, Richard Karlsson och Andreas Nygren. De höll samtal i smågrupper och jag kände direkt tillit till dem. De hade varit med om liknande saker som jag, så jag kände att de förstod mig. Jag förstod också, genom att träffa dem, att det gick att ta sig ur skiten för de hade gjort det. Jag fick Richard som coach och han har följt med mig i varje steg, i varje instans. Hela vägen. Jag har under tiden på anstalt gått alla behandlingar man kan gå och jag har pluggat. Man kan nästan säga att jag gjorde anstalten till min internatskola.

Det som är unikt med Process Kedjan är att de kommer in redan i arresten och häktet. Där finns ingen annan hjälp, så det är enormt värdefullt att hjälpen kommer in redan där. Jag tror att chanserna att påverka och vända en person är mycket större då. Att man dessutom får stöd av en person som själv suttit där och vet vad det handlar om, gör att man på ett helt annat sätt kan snacka med personen och få hjälp med att bearbeta det man varit med om. När man sen kommer ut från anstalten så finns också Process Kedjan där, så de är med från början till slut, vilket är helt unikt.

Jag önskar att jag fått träffa Process Kedjan tidigare, redan när jag satt i häktet, men jag är i alla fall glad att jag fick träffa dem senare. Nu arbetar jag som ungdomsansvarig på Process Kedjan och har själv börjat hjälpa personer att ta sig ur det jag en gång var i.”

Alex är ungdomsansvarig på Process Kedjan. En organisation som verkar för att ge unga kriminella framtidstro och kraft att bygga ett liv fritt från kriminalitet http://inkluderainvest.se/projekt/processkedjan/. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.