#ettrikaresverige

”Jag sökte ett nytt hemland för att finna två saker!”

”Jag sökte ett nytt hemland för att finna två saker. Först, säkerheten. Jag var mot regimen i Syrien, och det blev farligt för mig. Jag behandlade många patienter som hade blivit slagna av regimen, det tyckte de inte om. De förbjöd mig att arbeta, så jag bestämde mig för att fly innan de arresterade mig. Det var det andra jag sökte, att få arbeta.

Jag flydde först till Libyen. Där arbetade jag som läkare. Jag var i Libyen i två år, men det kunde inte bli ett hemland. Man kan dö mycket lätt i Libyen. Där var jag rädd varje dag. Jag hade arbete, men inte säkerhet. När jag jobbade på sjukhuset kom det ofta beväpnade, påverkade män. De ville ha Tramadol. Jag var alltid rädd för att de skulle komma när vi hade slut på det, när jag inte hade något att ge dem. De hade dödat mig direkt. Det är mycket lätt att skjuta någon i Libyen.

Jag behövde finna ett annat hemland. Ett hemland som var säkert. Ett hemland dit jag vågade ta min familj. Jag sökte ett nytt hemland för att finna två saker. För det första, säkerheten. Det andra jag sökte, var att få arbeta.

Jag tog mig ner till hamnen och försökte hitta någon som kunde hjälpa mig. Jag hittade till slut en båt. Vi var 500 personer som skulle åka med. De gömde oss innan vi kunde åka iväg, vi var 500 personer i två lägenheter. Jag kände mig förnedrad, men visste inte vad jag annars skulle göra. Så jag väntade, och lydde dem. Till slut gick vi på båten. Utan att veta vart vi skulle. Folk var hungriga, törstiga och kalla. Barnen började skrika. De som satt på undervåningen började få syrebrist. De försökte ta sig upp. Plötsligt dök ett flyg upp och cirkulerade kring oss. Efter ytterligare en stund kom en militärbåt. Med hjälp av militärbåten tog vi oss till Sicilien. Sedan till flygplatsen och vidare till Milano. Där fanns personer man kunde betala. Jag betalade en man och han körde mig till Sverige.

När min handläggare på Migrationsverket frågade vad jag tycker om Sverige svarade jag att jag känner säkerheten. Jag känner att det är säkert här. Jag hoppas att alla i världen får känna den säkerheten. Du vet, vid första mötet med svenska människor märkte jag en sak. De möter dig med ett leende. Folk ler. Alla ler. Det är det som gör att jag känner säkerheten. Det är det som gör att jag känner mig säker. Om människor ler, är det säkert. Att säga att svenska människor är snälla är för lite. De är mer än snälla.”

***

Hussam Zein eddin kom till Sverige i April 2014. Idag har Hussam fått sin läkarutbildning validerad samt klarat av ”medicinsk svenska”. Han kan idag påbörja sin provtjänstgöring. Hussam är en av deltagarna i Kompis Sverige, som matchar ihop och skapar möten mellan etablerade och nya svenskar. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.