#ettrikaresverige

”Jag vaknar inte varje morgon och tänker att: Åh, idag förändrar jag samhället”

”Jag vaknar inte varje morgon och tänker att: Åh, idag förändrar jag samhället! Snarare är det: Åh, vad kul att Lu Ying ska gå och äta middag hos Anna imorgon, hoppas att de har något roligt att prata om och får lite nya perspektiv.

Jag hade avslutat min masterutbildning, jobbat ett år och kände att jag ville få en bättre förståelse för hur världen faktiskt fungerar. Först åkte jag till Indien, där jag yogade och mediterade, sen var jag i Alabama och jobbade på en ekologisk bondgård. När jag kom tillbaka till Sverige jobbade jag ett år som SFI- och lågstadielärarvikarie. I SFI-klasserna träffade jag roliga människor med fantastiska historier från hela världen. Och jag förstod att Stockholm var mycket mer segregerat än jag hade anat. Men mina elever bjöd hem mig på massa middagar, barnkalas och olika fester. De fanns ett behov av att få träffa andra svenskar. Så egentligen kom idén från dem. Som jag blev bemött, så önskade jag att fler skulle bli bemötta i Sverige.

I Sverige har vi fått mycket ’gratis’. Så frågan är ju inte vad mer jag kan få gratis, utan vad jag kan ge tillbaka. Vad kan jag göra nu när jag har den här utbildningen, när jag har det här nätverket, när jag har växt upp i det här landet? Vad kan jag dela med mig av.

Mitt främsta budskap är: bjud hem någon själv! Det handlar om att man ska mötas, så det är bara att öppna ögonen, se dig runt omkring och ta kontakt. Det kan vara att bara säga hej, le, och småprata. Du behöver inte bjuda hem någon direkt, men kanske nästa gång. En sak jag lärt mig här på Inkludera är att det är så mycket enklare att inkludera än att bli inkluderad. Hellre brända pannkakor hos dig, än inget möte alls.

Det här är ett utbyte som sker mellan människor. Det är inte pengar, det är inte saker. Det är mat, tid och ögonkontakt. När du bjuder hem någon på middag gör du inte någon en tjänst utan ni får båda en upplevelse: att ha mött en annan människa.

***
Ebba Åkerman är grundare av Invitationsdepartementet, en organisation som sammanför nya och etablerade svenskar över en hemlagad middag. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.