#ettrikaresverige

”Jag växte upp med en mamma som är alkoholist och en pappa som är bipolär”

”Jag växte upp med en mamma som är alkoholist och en pappa som är bipolär. Redan som liten tog jag hand om mina syskon och hushållet. Mina föräldrar kunde inte alltid ge oss den omsorg som barn behöver.

Jag ägnade nästan all min tid åt att plugga, för jag kände tidigt att jag inte ville bli som mina föräldrar. Jag ville ge mig själv förutsättningar att skapa min egen framtid. Dessutom trodde jag länge att jag kunde göra mina föräldrar friska genom att vara en perfekt dotter, vilket gjorde att jag satte orimligt höga krav på mig själv. Min vändpunkt kom när jag vågade be om hjälp och hittade till Maskrosbarn. Där fick veta att det inte var mitt fel att mina föräldrar var sjuka. Dessutom fick jag träffa många andra jämnåriga från hela Sverige som hade det som jag. Där var min familj norm och jag kunde släppa fasaden.

Hos Maskrosbarn får man vara hela sin tonårstid. Här får våra ungdomar en paus från vardagen och en plats där de blir sedda. Vi skrattar, kramas, leker, gör tokiga saker tillsammans och de får vara barn igen. Det är högt i tak men leken blandas med allvar och de får prata av sig om det som känns viktigt. Jag tror det finns ett behov av båda delarna.

Det gör ont i mig när jag möter ungdomar som far illa. Men att sen få följa med deras resa när de börjar tro på sig själva, det ger mig otroligt mycket energi. Dessutom gör det mig varm i hjärtat att se hur fina ungdomarna är mot varandra. De får stöd av varandra. Det är verkligen fantastiskt att vara en trygg vuxen i våra ungdomars liv och ge tillbaka av all den kärleken jag själv fick som ungdom på Maskrosbarn!”

***
Signe är lägerassistent på Maskrosbarn. Hon är en av de unga ledare som fått jobb genom Inkludera Flera. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.