#ettrikaresverige

”Mina föräldrar var revolutionärer och ägnade …

”Mina föräldrar var revolutionärer och ägnade sin ungdom åt att slåss för frihet och rättvisa. Många av deras vänner hamnade i fängelse och avrättades. Till slut insåg de att de hade förlorat sin kamp. Vi tog oss till Sverige, ett land där frihet och rättvisa faktiskt fanns. Och Sverige tog emot oss. Det är enkla ord, men också skillnaden mellan frihet och förtryck. Mellan liv och död. Sverige tog emot oss. Jag älskar Sverige för det. Och det är ur den kärleken som Inkludera Invest föddes.

När människor får panik över att saker håller på att gå åt helvete i vårt land, så blir det ofta en väldig övervikt på att peka på problem. Det är något jag har svårt för. Jag tycker att vi ska hänge oss åt att hitta lösningar, istället för att hänge oss åt rädsla. Vi är så otroligt lyckligt lottade och har så mycket förutsättningar att förbättra saker, till skillnad från vad mina föräldrar hade i Iran. Så det är bara att kavla upp ärmarna och göra.

Ta Process Kedjan till exempel. De jobbar med unga kriminella, för att få dem att välja en annan bana i livet. Om en 16-åring blir arresterad idag är risken över 80% att han kommer bli arresterad igen inom tre år. Det är rätt sjukt. Och man kan snacka länge om hur problematiskt det är. Men, det gör inte Process Kedjan. De har istället utvecklat ett unikt sätt att ta sig an detta – och jobbar med att lösa problemet dagligen. Ungdom för ungdom.

Inkludera handlar om just sådana lösningar. Om entreprenörer som ser sina medmänniskor, och vill stötta dem till att förbättra sin livssituation. Det är sådana krafter som kommer att hålla vårt Sverige fritt och tryggt.”

***
Golnaz är grundare och VD för Inkludera Invest, en organisation som verkar för att så många människor som möjligt blir deltagande i och bidragande till det svenska samhället http://inkluderainvest.se. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.