#ettrikaresverige

”När jag var nio år kunde jag komma hem tolv eller ett på natten, utan att någon märkte det.”

”När jag var nio år kunde jag komma hem tolv eller ett på natten, utan att någon märkte det. En nioåring har ingen självinsikt, så jag förstod inte vad sorgen och känslan av förlust var. Mina föräldrar hade skilt sig och morsan drack mycket, så allt bottnade i sorg, men jag tog ut det i ilska. Jag slogs och strulade i skolan. Jag hade ett stort behov av att bli sedd och ville hellre ha negativ uppmärksamhet än ingen alls.

När jag var 13 år upptäckte jag alkohol för första gången, och det tog bort hela min utanförskapskänsla. Jag kände mig som en i gänget. För att finansiera mitt drickande började jag stjäla. Jag tyckte att det gick så bra för mig så jag hoppade av skolan.

Alla märkte det och visste hur det stod till. Soc, BUP, skolan och min kontaktperson. De försökte få mig att sluta dricka men jag såg ingen som helst anledning. För mig var inte alkoholen ett problem, det var lösningen.

Snart började jag med hasch. Det var bättre, för jag blev inte lika utåtagerande. Sen stegrades allt. Ju dyrare det blev att missbruka desto värre blev kriminaliteten, och ju mer droger jag tog desto mer instabil blev jag. Jag flyttade hela tiden mina gränser och på slutet missbrukade jag benso, kokain, hasch, amfetamin och alkohol.

Början till min förändring kom när min kusin tog med mig på en föreläsning om missbruk som han skulle hålla i en skola. Han berättade sin life story, och jag hade inte längre något försvar. Jag kände igen mig i allt han sa och efteråt hände något med mig.

Nu har jag varit nykter och drogfri sedan den 9 oktober 2011. Jag tror att sunda och långvariga relationer är nödvändigt för att bryta en destruktiv livsstil. När jag väl var redo att göra en förändring ringde jag min kusin, inte de jag missbrukat med. På Process Kedjan vet vi vad ungdomarna går igenom, vi har alla samma erfarenheter. Jag kan känna igen mig i den verklighetsbild många av de ungdomar jag jobbar med har. Därmed kan jag möta dem, på riktigt.”

Per är 24 år gammal och jobbar som ungdomsledare och kontaktperson på Process Kedjan, en organisation som verkar för att ge unga kriminella framtidstro och kraft att bygga ett liv fritt från kriminalitet. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera Invest om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.