#ettrikaresverige

”Om min familj hittar mig så kommer de att …

”Om min familj hittar mig så kommer de att döda mig. Tanken finns alltid i bakhuvudet. Samtidigt så känner jag mig fri nu. Ingen hotar, slår, eller begränsar mig längre.
Jag lever under en ny identitet, i en ny stad. Promenerar nya gator och möter nya människor. Jag har inte kontakt med någon från mitt gamla liv.

I hela mitt liv har jag levt med hedersrelaterat våld, förtryck och svek. Jag fick inte gå ut, inte vara med i idrottslag eller gå till fritidsgården. Inte älska vem jag ville. När jag protesterade så blev det bara värre. Mer våld och fler begränsningar. Jag har varit inlagd på sjukhus fler än hundra gånger. Samtidigt lyssnade socialtjänsten hellre på min familj än på vad jag hade att berätta.

När mina föräldrar förstod att jag hade en svensk pojkvän så förvärrades allt. Jag giftes bort i ett annat land. Jag var för ung för att giftermålet skulle kunna bli bekräftat enligt lag, men gammal nog för att min släkt skulle betrakta det som giltigt. Min frihet gick helt förlorad.

När jag hittade TRIS så förändrades allt. Jag fick en skyddad identitet, och flyttade långt bort från våld och hot. Helt plötsligt fanns det några som förstod mig. Som lyssnade, och som trodde på mig. De trodde på mig så mycket att jag började tro på mig själv.

Jag hade toppbetyg från gymnasiet och kunde nog kommit in på vilket program jag ville, men hade aldrig kommit i kontakt med universiteten. TRIS visade mig vilka möjligheter som fanns. Övertygade mig om att jag skulle dit. Att jag hade en självklar plats där. Idag studerar jag dubbla utbildningar, till yrken där jag kommer att kunna vara med och påverka.

För några år sedan vågade jag inte drömma om frihet. Men tack vare TRIS vet jag bättre. Framtiden ligger i mina händer.”

***
För några år sedan kom kvinnan i texten i kontakt med Tjejers rätt i samhället. TRIS är en ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck, för allas rätt till ett liv i frihet. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.