#ettrikaresverige

”Under hela min uppväxt levde jag ett dubbelliv

”Under hela min uppväxt levde jag ett dubbelliv. Mitt liv var en ständig normkonflikt där min familj hade förväntningar på mig och mina systrar som inte överensstämde med de förväntningarna som samhället hade på oss. Jag kom hit från Iran som åttaåring, och jag blev en av de flickorna som Sverige svek.

Vi fick kämpa för varje sak vi ville göra, mina systrar och jag. Det kunde vara så enkelt som att gå på bio eller fika på stan. Det var självklarheter vi bad om. Vi ville aldrig ha något storartat. Bara rätten att få välja själva, tänka fritt och bli kär i vem vi ville. Utan att behöva straffas för det. Det var en vansinnig period.

Min kompis giftes bort mot sin vilja som femtonåring. Det var fortfarande lagligt i Sverige då. Det var så fruktansvärt orättvist, och det var då jag bestämde mig. Ett antal år senare var jag med och ändrade den lagstiftningen. Det finns otroligt många yttringar i kulturer som hänvisas till tradition och religion. Som kränker mänskliga rättigheter och som bryter mot svensk lag. Det är sällan en ensam gärningsman som utövar hedersrelaterat våld och förtryck, utan ett helt nätverk. Som applåderar honom när han får sin heder upprättad.

För mig har målet alltid varit självklart. Svensk lag ska gälla alla. Inkludering för mig är att alla får möjlighet att utöva sina mänskliga förmågor. I varje diskussion jag går in i så tar jag med mig det. Jag lägger aldrig barns rättigheter på bordet att förhandla om. Det är viktigt för mig att vara tydlig med det när jag träffar föräldrar och myndighetspersoner. Det gör mig stolt att barn har en egen rättslig ställning i det här landet.

Det finns föräldrar som är beredda att döda sitt eget barn för att få sin heder upprättad i Sverige idag. Vi har skapat ett fysiskt rum i samhället som är fritt från hedersrelaterat våld och förtryck. Tjejerna som kommer hit och för första gången i livet får uppleva den friheten påminner mig om vad jag alltid har kämpat för. Jag önskar att jag kunde säga att vår kamp är över, att vi har vunnit nu. Men den är inte slut här. Den har bara börjat.”

***
Mariet är tillsammans med systrarna Talin och Sevana grundare av Tjejers rätt i samhället. TRIS är en ideell förening som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck, för allas rätt till ett liv i frihet. Under #ettrikaresverige berättar vi på Inkludera om de människor vi samarbetar med och om hur de jobbar för att inkludera andra.